Jyväskylä on Keski-Suomessa sijaitseva rauhallinen kaupunki, joka tarjoaa niin turisteille kuin asukkaille paljon ostosmahdollisuuksia, viihdettä ja ulkoilma-aktiviteetteja. Helsingistä on hyvät kulkuyhteydet Jyväskylään junalla tai bussilla, joten siellä voi käydä viettämässä esimerkiksi viikonlopun.

Tässä artikkelissa katsomme tarkemmin, mitä rauhallisella Jyväskylän kaupungilla on tarjottavana. 

Miten pääset Jyväskylään?

Jyväskylään on helppo saapua, sillä kaupunkiin on hyvät bussi-, juna- ja lentoyhteydet. Lentokoneella matka Helsinki-Vantaan lentokentältä Jyväskylän lentokentälle kestää noin 25 minuuttia. 

Bussilla matka Helsingistä Jyväskylään kestää noin neljä tuntia ja junalla matka-aika on samankaltainen. Sekä bussit että junat saapuvat ja lähtevät suoraan kaupungin keskustasta, joten ne ovat erittäin käteviä matkustusvaihtoehtoja.

Jos saavut Jyväskylään Helsingin kautta, kannattaa harkita vierailua myös Tallinnassa samalla reissulla. Voit päästä Tallinnaan laivalla vain parissa tunnissa, joten Jyväskylässä vierailemiseen voi yhdistää kansainvälisen lomakokemuksen.

Tallinnaan laivalla pääsee vain parissa tunnissa ja lippujenkaan hinnat eivät huimaa päätä. Helsingistä Tallinnaan laivalla voi päästä useampaan kertaan päivässä, kiitos hyvien lauttayhteyksien.

Vaikka et ehtisikään samalla reissulla Tallinnaan laivalla, ei hätää: Tallinnassa vieraileminen voi olla mukava erillinen reissu toisellakerralla.

© via paxabay.com

Mikä tekee Jyväskylästä niin erityisen?

Jyväskylällä on oma ainutlaatuinen tunnelmansa, joka tekee siitä erityisen viehättävän. Tässä on muutamia asioita, jotka erottavat Jyväskylän muista kaupungeista:

  • Pyöräilykulttuuri: Jyväskylä tunnetaan pyöräilykulttuuristaan. Kaupunki on täynnä pyöräilijöitä, ja monet kaupat koristelevat liiketilojaan pyörillä. Pyöräily onkin suosittu tapa liikkua kaupungissa.
  • Nuori energia: Jyväskylässä on paljon nuorta energiaa. Kaupungissa opiskelee paljon opiskelijoita, ja joka kolmas kaupungin asukas onkin opiskelija. Tämä nuori energia näkyy kaikkialla kaupungissa.
  • Alvar Aallon jalanjäljillä: Jyväskylä on arkkitehti Alvar Aallon kotikaupunki, ja hänen suunnittelemiaan rakennuksia löytyy ympäri kaupunkia. Aalto on jättänyt jälkensä Jyväskylään, ja nämä upeat rakennukset ovat ehdottomasti käymisen arvoisia.

Jyväskylän parhaat kaupunginosat

Jyväskylä koostuu useasta eri kaupunginosasta, joista jokaisella on oma erityinen viehätyksensä. Tässä on muutamia kaupunginosia, joissa kannattaa vierailla.

Keskusta

Jyväskylän keskusta on vilkas ja eläväinen alue, jossa on paljon nähtävää ja koettavaa. Keskustassa voit tutustua kaupungin monipuoliseen kaupalliseen tarjontaan ja nauttia paikallisista herkuista ravintoloissa ja kahviloissa sekä shoppailla. Keskustassa sijaitsee myös Jyväskylän kuuluisa Harju, joka tarjoaa upeat näkymät kaupunkiin.

Yläkaupunki

Yläkaupunki on alue Jyväskylän yliopiston läheisyydessä. Täällä voit tutustua kaupungin kulttuuritarjontaan ja vierailla mielenkiintoisissa museoissa. Yläkaupunki on myös täynnä kauniita puistoja ja historiallisia rakennuksia.

Lutakko

Lutakko on Jyväskylän satama-alue, jossa voit nauttia upeista järvimaisemista. Satamassa sijaitsee myös ravintola Morton, jossa voit maistella herkullisia burgereita ja nauttia kauniista näköaloista Jyväsjärvelle.

Mitä tehdä Jyväskylässä?

Jyväskylä tarjoaa paljon erilaisia aktiviteetteja niin lapsille kuin aikuisillekin. Tässä muutamia suosituimpia aktiviteetteja, joita kannattaa kokea vieraillessasi kaupungissa:

  • Vieraile Laajis-nimisessä ulkoilukeskuksessa, jossa voit kokea jännittäviä seikkailuja zipline-radoilla ja harrastaa esimerkiksi maastopyöräilyä tai frisbeegolfia.
  • Tutustu Jyväskylän lukuisiin museoihin, kuten Suomen käsityön museoon ja Jyväskylän kaupunginkirkkoon.
  • Nauti kauniista luonnosta ja ulkoilmaaktiviteeteista, kuten kävelyretkistä Harjun metsäpoluilla tai hiihtämisestä talvisin.
  • Tutustu Alvar Aallon suunnittelemiin rakennuksiin ja arkkitehtuuriin, jotka ovat olennainen osa Jyväskylän kaupunkikuvaa.

Jyväskylällä on paljon tarjottavaa niin asukkaille kuin turisteille ja jokaisella reissulla voi kokea jotain uutta.